HTML

Bunker iskolák

Vietnámi háború ! Egy egész nemzedék, akik bunkerekben éltek és tanultak a bombatámadások közepette ,éhes gyomorral és rongyos ruhákkal. És túlélték! De milyen árakkal?

Friss topikok

Linkblog

5. A kommunista akkor mást jelentett

2007.08.03. 17:40 | Bunkers | Szólj hozzá!

A nehéz időkben, illetve a mozgalmi időkben bizonyos fogalmak teljesen mást jelentettek. Például a kommunista akkor nálunk nem szitokszó volt, mint most itt Magyarországon egyesek nagyszeretettel bunkoznak vele. A háborúban ha kommunista vagy, azt jelenti, hogy kész vagy meghalni a hazádért. Példát kell megmutatnod mindenki előtt, mindig a nehezebb feledatot és kevesebb pihenőt, kevesebb kivánságod. Ez nem azt jelentette, hogy csak úgy be akartál lépni a Pártba, hanem csak akkor lehetnél a Kommunista Párt tagja, ha erre méltónak találtatnak. Párttag lenni és meghalni a hazádért ennél dicsőségesebb tett nem is létezett egy kis katonának. De utólag elismerem, hogy tragikus sorsok is voltak emiatt. Történetesen az én anyám nővérének idősebb fia katona volt és egyszer párnapos szabadságot kapott, hazalátogatott és megnősült. Azt a helybeli lányt vette feleségül, akinek az apja valamikor régen földerúr családjából való volt, de a családja is elszegényedett ugyanúgy mint mi mindnyájan. A dolognak egészen addig nem volt semmi problémája, míg egyszer a katonaságból két tisztet küldtek hozzánk a katona unokabátyám felesége családjának származását kutatni. Csak nagyon későn derült ki a leveleiből, hogy az unokabátyám nem lehetett a Párt tagja a felesége származása miatt. Képzelhetik, egy világ omlott össze az unokabátyám előtt, s vége a katonai karrierjének. Mi tudtuk, hogy a háborúban a biztonság miatt nagyon alaposan kellett szelektálni, de mégis nehéz volt megemészteni, hogy ez pont a szeretetteinkkel történt. S a házaságuknak nem lehetett volna más vége, mint a válás. Apám orvos, katonaorvos és szintén párttag volt (akkor nem is létezett orvos párttag nélkül), de nem láttam, hogy valami hasznom lett volna ebből, csak mindig azt láttam, hogy az egész életében nem volt semmje, és ritkán láttam élni velünk. Talán annyi hasznom volt, hogy nem akadályoztak meg abban, hogy Magyarországra küldjenek tanulni, amikor jól sikerült a felvételim. De soha nem lehetett volna tudni, hogy ha nem lett volna háború, éppen egy amekikai vagy franciai egyetemen diplomáztam volt. De nem érdemes eljátszadozni azzal a gondolattal ,hogy " mi lett volna ha...".

A bejegyzés trackback címe:

https://bunkers.blog.hu/api/trackback/id/tr98131620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása