HTML

Bunker iskolák

Vietnámi háború ! Egy egész nemzedék, akik bunkerekben éltek és tanultak a bombatámadások közepette ,éhes gyomorral és rongyos ruhákkal. És túlélték! De milyen árakkal?

Friss topikok

Linkblog

2. Mit takart a Bunker iskola?

2007.07.25. 08:29 | Bunkers | Szólj hozzá!

A tanterem egy a domboldalba ásott terem, a tető bambuszgerendákból és szalmaszálakból készült. A terembe több irányból futott be a közlekedő folyosók hálozata (másfél méteres mélységű gödrök), s a folyosók mindkét oldalán voltak a tényleges bunkerek ( földdel fedve), ahová be lehet bújni a támadás esetén. De hogyan lehetett jelezni, hogy jönnek a repülőgépek? A hangjukból, ami azt jelenti, hogy ha meghalljuk a repülőgépek hangját, már robbanna a bomba. Utólag rájöttem, hogy a bunkerek inkább pszichológiailag voltak jók, hogy az ember úgy érezze, mintha valami védené, de gyakorlatilag nem véd semmi, ha tényleges támadás éri. Mégis milliók éltünk ebben a tévhitben éveken keresztül.

Otthontól iskoláig vezető útak mentén szintén gödröket ástak " szükség esetére". Mindenki szalmakalapot viselt, amely állítólag megvédené a repeszektől. Ki lehetett volna állítani, hogy kié volt a legszebb kalap. Tilos volt csoportosan közlekedni, fényes tárgyakat hordani, pláne futni, amikor jöttek a repülőgépek.

A tankönyveket természetesen ingyen kaptuk, hozzá a tintát, papírt, ceruzákat. Egyébként a tanítás teljesen normális ütemben haladt, vagyis a tananyagok "normálisak" voltak a háború egész ideje alatt. Aki okos volt mindent megértett, aki nem értett semmit, hát nem értett. Az osztályokat szigorúan osztályoztak és a diákokat rangsorolták. Ebben a tekintetben versenyszellem mindig volt a diákok között.

Természetesen az Észak Vietnamban nem láttuk még, hogy nézett ki az amerikai ellenség, de az iskolában rajzversenyt tartottak arról, hogy ki tudja legszellemesen  megfesteni az ördögöt, akit sose látott, de mindennap hallott róla és látta a gépeit és nagyon gyűlöli, utálja. És milyen szép volt a Szovjet, kínai , kubai ... barátság. Mi természetesen tényleg elhittük, mert nagyon is hihető volt, ott a bunker volt a bizonyíték...

A bejegyzés trackback címe:

https://bunkers.blog.hu/api/trackback/id/tr1124847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása